Sid 12-13     Innehåll       Utskrift i PDF-format        <<Föregående sida         Nästa sida>>
    Nedanstående text är en maskinellt tolkad och HTML-formaterad text från faximilbilden ovan

avdelningarna kallas ätter, vilken benämning nog ock fanns under den urnordiska tiden, enär ordet ätt här kan förklaras som ett sedermera utdött ord med betydelsen »antal av åtta», ett helt annat ord än ätt »släkt». Runorna äro alla rättvända, runan ŋ är något olika mot på Kylver-stenen, och viktigt är, att Kylver-stenens runa p här ersatts av b, såsom ända till sen tid blir fallet. Vadstena- brakteaten anses hava tillkommit nära år 500 och på dessa c. 200 år efter Kylver- stenen äro ju åtskilliga ändringar att vänta. På en år 1911 funnen guldbrakteat från Grumpan i Sävare sn, Västergötland, från c. 575 e. Kr., nu i Statens hist. museum, finnes ock runraden, men i ordningsföljden: t b e m l R o d ......f u þ a r k g w ...... h n i j ї s, med annan ordningsföljd av ätterna och saknad av runorna p och ŋ, men det märkligaste är, att sedan ŋ försvunnit, har R flyttats till dess ställe från sin förra plats i andra ätten framför s, enär R för framtiden bibehåller denna plats och, efter att o d framdeles hava försvunnit, blir runradens sista runa. Att märka är ock, att runan s fått samma form som i yngre runrader. Runorna R och s betecknade ursprungligen två slag av s-ljud; R det klingande, såsom i tyska so, s det klanglösa, såsom i tyska als, men det förra övergick tidigt i alla germanska språk utom i gotiskan till ett från det genom runan r betecknade skilt r-ljud, och man betecknar därför runan med R. 
Den magiska beskaffenheten av luwatuwa på Vadstena-brakteaten styrkes av den liknande in-

skriften lyfatyiö på en stenyxa från Vejle i Danmark. Denna inskrift är visserligen mycket sen, antagligen från början av 1200-talet och något ändrad under tidernas lopp men säkerligen ock en trolldomskrift, då den befinner sig på en stenyxa, som ju i senare tider fattades som en åskvigg och var föremål för vidskepelse. Trolldomsrunor kunna ofta förmodas på guldbrakteaterna, som buros som prydnader och säkert ofta som skyddsföremål eller amuletter. Den vanliga obegripligheten av deras runinskrifter skulle så på ett naturligt sätt förklaras. Men obegripligheten kan ock härröra därifrån, att brakteaterna äro efterhärmningar av romerska mynt; först kopierades de latinska inskrifterna, ofta delvis oriktigt, i nästa led ersattes de med runliknande tecken och slutligen med verkliga runor, dock utan mening, vilka kanske sedan i andras uppfattning övergingo till trollrunor. Det finnes emellertid några guldbrakteater, vars inskrifter innehålla verkliga ord, men dessa höra, som att vänta var, till senare delen av brakteattiden, 400- och 500-talen. En sådan från 450-500, år 1817 funnen på Tjurkö i Blekinge, nu i Statens hist. museum, har inskriften: 
heldaR   kunimudiu....wurte  runoR  an   
walhakurne.., som betyder »Held gjorde runor på brakteaten». Att sista ordet är en beteckning för brakteaten, äro alla tolkare ense om, ävensom att dess första del sammanhänger med Valland och välsk, beteckningar för keltiskt land och folk, särskilt Frankrike,

 Sid 12-13     Innehåll       Utskrift i PDF-format        <<Föregående sida         Nästa sida>>